Onze locatie Adres & Contact
Vragen? Bericht support. 06-24115440
Gratis Intake
Waarom “If It Fits Your Macro’s” niet werkt
Terug naar overzicht

Waarom “If It Fits Your Macro’s” niet werkt

Coach Gino Goossens
1 juni 2019 - Auteur: Coach Gino Goossens Categorieën: 101 Iron Sessions, Blog en Nieuws.

If It Fits Your Macro’s (IIFYM)? Focus jj je alleen op macronutriënten bij het opstellen van je voedingsplan? Dat is een achterhaald principe.

Onze Head Coach Gino Goosens zet alle feiten voor je op een rijtje. Na het lezen van dit artikel weet je wat “IIFYM” is en waarom je er goed aan doet om op zowel macro- en micronutriënten te letten. En wat de rol van je darmflora is in dit verhaal.

IIFYM wat betekent dat?

IIFYM staat voor If It Fits Your Macro’s. Dit is een manier van eten waarbij puur wordt gekeken naar de hoeveelheid macronutriënten die je tot je neemt.

Dat zijn:

  • Eiwitten
  • Koolhydraten
  • Vetten

Dus als je bijvoorbeeld 3000kcal per dag eet met de volgende macro-verhouding:

  • 40% eiwitten
  • 30% koolhydraten
  • 30% vetten

Dan zou iedere vorm van voeding in orde zijn, zolang je niet meer dan 3000 caloriën eet en je macroverhoudingen kloppen.

1. Waar komt het vandaan?

Het idee van IIFYM komt uit de bodybuildingwereld. “Lean” en “clean” eten kwam deze mensen namelijk de strot uit. Iedere dag rijst met kip, ga er maar aan staan.

IIFYM was daarom een fantastische oplossing voor het gebrek aan variatie binnen het reguliere bodybuildersdieet.

Het belangrijkste-idee is hierbij dat ongeacht de voedingssoort, als het past bij je macroverhoudingen, je er net zo goed op vooruit gaat. En dat is dus helemaal niet waar. Dit is een reductionisme. Je lichaam is namelijk veel meer dan alleen spieren.

Om spieren te bouwen moeten alle onderdelen van je lichaam naar behoren functioneren.

Je lichaam is meer dan spieren alleen

Eén van de belangrijkste onderdelen hierbij is je verteringsstelsel. Je wilt namelijk dat iedere hap voeding die je tot je neemt zo goed mogelijk wordt opgenomen in je bloedbaan. Zodoende kunnen de nutriënten jouw groeiende spieren blijven stimuleren.

Wanneer je in dit geval een IIFYM filosofie toepast dan zou je dus net zo goed een zak tijgernootjes kunnen eten als een stuk zalm met broccoli. Zolang de macronutriënt waardes maar gelijk zijn.

IIFYM staat voor If It Fits Your Macro’s.

Daar is je darm het niet mee eens.

De laatste jaren komt er steeds meer naar buiten over hoe belangrijk je verteringsstelsel is voor je immuunsysteem, je gemoedstoestand en in hoeverre je voedingsstoffen kan opnemen.

Darmflora

Essentiëel in dit verhaal is je darmflora. Dit zijn meer dan 100 triljoen bacteriën bestaande uit (tot) wel 3000 verschillende soorten. Die zich zowel in je dunne als dikke darm bevinden.

Deze bacteriën helpen bij het verteren van je voeding en ze spelen een belangrijke rol in je immuunsysteem. 70% van je immuunsysteem bevindt zich namelijk in je darmen.

En deze microben zijn gek op een aantal micronutriënten.

Maar voordat je die ontdekt, volgt hier eerst waar ze helemaal niet van houden.

Lees eens de ingrediëntenlijst van een bewerkte vorm van eten. Bijvoorbeeld cornflakes als ontbijt of een stuk ontbijtkoek. Veelal worden er allerlei smaakversterkers, kleurstoffen, zoetmakers (het zoete laage toegevoegd aan de maisvlokken), conserveringsmiddelen en emulgatoren aan zulke producten toegevoegd. Hoe zit het dan met de veelal extra toegevoegde vitamines en mineralen in bijvoorbeeld cornflakes? De vitamines die zijn toegevoegd komen niet van nature in mais voor, of in ieder geval niet in deze hoeveelheden. Ze worden dus kunstmatig aan de cornflakes toegevoegd. Dat maakt ze niet minder effectief, maar het betekent wel dat veel ‘natuurlijke’ hulpstoffen eromheen ontbreken.

Een veel gezonder alternatief is bijvoorbeeld Havermout of Brinta of Yoghert met nootjes met vers fruit. Hou je hier niet van, dan eet je gewoon volkoren brood met gezond beleg. Er zijn voldoende gezonde opties waaruit je kunt kiezen.

Dat is geen eten

Vaak hebben dergelijke stoffen geen calorische waarde en kan je lichaam er niks mee. Een natuurlijke reactie hierop van je darmen is een ontsteking.

Als je een keer zoiets eet is geen enkel probleem. Maar doe je dit regelmatig dat is er een grote kans dat je immuunsysteem zwakker wordt, dat je minder voedingsstoffen opneemt en dat je regelmatig last hebt van obstipatie.

Maar geen enkel probleem natuurlijk, want je hebt je macronutriënten in check.

Zie je het probleem?

Waarom micronutriënten belangrijk zijn!

Waar je darmflora wel van houdt, zijn micronutriënten. En dan met name vezels.

Je darmflora verteert namelijk je voedsel voor je, maar heeft zelf ook voeding nodig.

Vezels kan jij niks mee, maar de microben in je darm zijn er gek op. Dit maakt ze sterker, gezonder en verbeterd je stoelgang.

Daarnaast helpen micronutriënten zoals vitaminen en mineralen bij essentiële processen binnen je lichaam. Denk aan het goed aanspannen en ontspannen van je spieren en de mogelijkheid om energie te generen binnen je cellen.

Nu is de vraag, heb je IIFYM al de deur uitgegooid?

Hoe direkt beginnen met echt goed eten

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat je hele lichaam gevoed wordt. Met zo’n perspectief houd je zowel je darmflora gezond als dat je sportprestaties vooruit gaan.

  • Eet thuis. Buiten de deur eten is gezellig maar het is onmogelijk om verwerkt voedsel te vermijden. Kook daarom thuis.
  • Ritme. Sta om dezelfde tijd op, en ga om dezelfde tijd naar bed. Zorg er vervolgens voor dat je om dezelfde tijden eet. Iedere dag van de week, dus ook in het weekend. Dit helpt zowel je vertering als de kwaliteit van je slaap.
  • Ga de zon in. Zonlicht is meer dan alleen vitamine D. Het stimuleert namelijk ook je circadian ritme zodat je overdag echt wakker bent en ’s nachts daadwerkelijk slaapt.
  • Vertering. Nadat je gegeten hebt duurt het doorgaans 36-44 uur voordat je eten verteert is. Voor een goede vertering is het belangrijk dat je regelmatig beweegt. Zeker direct na het eten. Dus loop nog een rondje voordat je op de bank neerploft.
  • Kauw je eten goed en rustig, de spijvertering begint al in je mond. Dit resulteert in een betere vertering, minder opgeblazen gevoel en een betere verzadiging. Neem de tijd om te eten. Haast zorgt ervoor dat je happen snel wegslikt. Dus geen TV of Telefoon bij het eten.
  • Kook je eten. Gekookt eten verteer je beter. Let er daarbij wel op dat je je eten niet doorkookt zodat vitaminen en mineralen intact blijven.
  • Verminder stress rondom en tijdens eetmomenten. Je kan nog zo gezond eten, als je stresslevels hoog zijn tijdens het eten heb je er weinig aan.
  • Bereid je voor. Kook vooruit indien nodig. Kook in ieder geval altijd te veel zodat je de dag erna er nog van kan eten.

Belangrijk om te onthouden

IIFYM is achterhaald en doet je op de lange termijn weinig goeds. Focus daarom zoveel als mogelijk op het eten van onbewerkte voeding en houdt je darmflora gezond, maar sla uiteraard niet door naar het extreme van ‘gezond’ eten. Zodoende voel je je beter, presteer je beter en ben je minder ziek.

Vragen over “If It Fits Your Macro’s?” Laat het ons hieronder weten!

Lees ook ons artikel: Is het slim om te trainen als je ziek bent, of spierpijn hebt?

Terug naar overzicht